Grå steinlav (parmeliaceae)

Å farge med lav er alltid spennende. Der finnes mange oppskrifter og metoder for å lokke frem fargen fra denne litt kjedelig utseende veksten, som jeg oppdaget underveis består av veldig mange arter.

En vakker brunfarge ble til ved å knuse grå steinlav og koke den i en jerngryte. Både stoff av ull og lin ble testet ut i samme fargebad og resultatet ble ganske forskjellig. Ullstoffet fikk en sterkere og dypere farge enn linstoffet.

Ved en senere anledning ble jerngryten skiftet ut med aluminium-panne og resultatet på ulltstoffet ble en mye lysere brun nyanse, som passer godt sammen med vevete puter i brun lammeull fra gammelnorsk spæl.

Og snart er tiden her for farging med mange forskjellige plantesorter og bladverk:-)))

lav.jpg
IMG_7090.JPG
Brita Nordstrønen